x
ingyenreklám bannercsere

 Devizák

 

A devizák egymáshoz viszonyított árfolyamát többek között az adott nemzetgazdaság gazdasági teljesítménye, a monetáris politikája, azaz a kamatpolitikája, a pénzkibocsájtás növelése, vagy csökkentése határozza meg.

Nézzünk egy-egy példát. Vegyük azt az esetet, hogy a nemzetgazdaság jól teljesít, az ország tőzsdéjén szárnyalnak a részvényárfolyamok, ebben az esetben Ön mibe tartaná a megtakarításait? A nemzeti valutájában, vagy pl. részvényekbe fektetné? A válasz egyértelmű, részvényekbe. Mi is történik? A piaci szereplők a pénzüket részvényvásárlásra fordítják, azaz a részvények iránti kereslet növekszik – emiatt az áruk is -, míg a pénzkereslet csökken, vagy mondhatjuk azt is, hogy a pénz kínálat növekszik, azaz az ára csökken egy másik devizához viszonyítva.

A monetáris politikára egy példa, mikor az adott ország nemzeti bankja csökkentik a jegybanki alap kamatot. Ebben az esetben természetes, hogy csökken az ára pl. egy olyan devizával szemben, ahol nem történ kamatváltozás, vagy esetleg az növekedett. Természetesen ez fordítva is igaz.

 

Végül nézzünk példát a pénzkínálat növelésére, vagy csökkentésére. Az ugye egyértelmű, hogy mikor növeljük a pénzkínálatot, akkor csökken az adott deviza ára, míg ha csökkentjük, akkor növekszik, azaz itt is a kereslet és kínálat határozza meg az árat. Ennek módja nagyon egyszerű. Amikor egy adott nemzeti deviza kínálatát növelni akarják, akkor az adott állam államkötvényeket vásárol vissza, azaz kötvényt von be, pénz bocsájt ki. Amikor csökkenteni akarja, akkor kötvényt bocsát ki, azaz pénzt von vissza a gazdaságból.

 

A deviza, azaz FOREX piacon deviza párokkal kereskedhetünk, pl. EUR vs USD stb. A kereskedés magas volatilitásán kívül, a hétfőtől péntekig tartó NON STOP kereskedési lehetőség miatt nagyon vonzó a befektetőknek.